David Wiberg Industries

David Wiberg är verksam inom scen- och bildkonst, arkitektur och illustration. David Wiberg är utbildad vid Chelsea College of Art and Design i London, Lunds tekniska högskola och Escuela Técnica Superior de Madrid.

Vi ses i mörkret

Gilla böcker/Lilla piratförlaget, 2016, roman

 

Jag vet att det är omöjligt. Jag vet att vi är för unga. Jag vet att vi borde göra slut, träffa andra, göra slut, hålla på, resa runt, allt detta detta som vi förväntas göra, vill göra, men jag kan inte slå bort känslan: Jag vill dela mitt liv med dig. 

Linnea är tillsammans med Love, i det första riktiga förhållandet. När Love flyttar till Gävle för att gå tekniskt basår lämnas Linnea ensam med sin längtan. Vi ses i mörkret är en närgången skildring av förhållandet som betyder allt, som man riskerar att tappa bort sig själv i och som omvärlden aldrig kan förstå.

Vi ses i mörkret är en fristående fortsättning på min debutroman Dagboksanteckningar från ett källarhål.

 

Med makalös tonträff skildrar David Wiberg hur det känns att gå upp fullständigt i en annan människa, så mycket att man nästan försvinner själv.

Yukiko Duke, Vi läser

 

David Wibergs berättarstil gör den här boken till något alldeles eget. Han har en kontroll över språket som låter honom ta kontrollen över läsarens känslor.

Elin Steen, Kommunalarbetaren

                                                                                                                                  

... Wiberg befäster sin ställning som en av Sveriges mest spännande ungdomsförfattare.

Malin Persson Giolito, Amelia

 

Han är otroligt skicklig. Han beskriver Linnea på ett sätt så det känns som om jag har känt den här tjejen i hela eller halva mitt liv. Hon är en otroligt komplex person. ... David Wiberg är en väldigt skicklig författare. Han närmar sig sin karaktär på ett väldigt långsamt och förtroendeingivande sätt så hon växer hela tiden ... Den är väldigt välskriven, otroligt känslig och en väldigt gripande ungdomsroman.

Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige

 

En särling i dagens svenska ungdomsbokslandskap /.../ Wibergs roman har en alldeles egen ton och dessutom en originalitet i berättandet.

Lena Kåreland, SVD

 

Han visar att 17-åriga Linneas liv och tankar är betydelsefulla och lyfter tonårsältandet till en högre nivå. Skildrar, som en mening lyder, att ”Det skulle inte vara så här att vara jag.” Vilken tonåring kan inte känna igen sig i det ibland? Eller vilken vuxen för den delen.

Lina Kalmteg, Sydsvenskan

 

Extra ovanligt är det när en bok förvånar och slungar i väg associationer och funderingar åt de mest oförmodade håll. En sådan är David Wibergs "Vi ses i mörkret". ... David Wiberg är också dramatiker och behandlar språket på ett för skönlitteratur ovanligt djärvt och fritt vis. Det tar en stund att förflytta sig från den sedvanliga läskonventionen in i Linneas universum, men det är definitivt mödan värd ...

Pia Huss, Dagens Nyheter

 

Det är med stigande ångest jag låter mig uppslukas av Linneas klaustrofobiska värld. Så mycket jag känner igen från de där åren, känslan av otillräcklighet, av att inte klara av att leva upp till kraven på total hängivenhet som ställs av vänner och pojkvänner och fan och hans moster. Att bli vuxen handlar till stor del om att efter en barndom där man alltid har förväntats säga ja, plötsligt behöva lära sig att säga nej. David Wiberg gestaltar den processen med en brutal ärlighet och en språklig höjd som får magen att knyta sig, ögonen att tåras och hjärtat att jubla. 

Amanda Svensson, Expressen

 

I Vi ses i mörkret är det så tydligt att det är just själva Linnea som skriver att jag glömmer bort att det är en författare som talar genom henne. ... Och det är här David Wibergs styrka ligger – att som fyrtiotreårig man lyckas gestalta en artonårig småstadstjej så bra att läsaren glömmer att det faktiskt handlar om en fiktiv karaktär är inte en färdighet alla författare besitter.

Fridah Jönsson, Constant Reader

 

David Wiberg en mästare på att fånga tankarna i huvudet hur de är och kan vara. Både då när man var tonåring som Linnea men igenkänningen är stor även nu som vuxen.

Paula, Prickiga Paula och böckerna

 

Wiberg kliver i nya boken Vi ses i mörkret så djupt in i Linneas universum att han skapar det slags parallellvärld som skickliga författare lyckas med. Där persongalleriet har sin egen logik, och läsaren till slut börjar bli mer lojal med texten än författaren. Där det som verkligen skulle välta trovärdigheten skulle vara något slags känsla av bekväm avslappning.

Alice Kassius Eggers, Aftonbladet

Jag slukas av Linnea och hennes inre värld och Wiberg lyckas fantastiskt – och med en språklig lekfullhet – att porträttera Linneas karaktär. ... Det är inte bara Linneas karaktär som gör det, utan också Wibergs språk. Vilken kick ass-text, vilken knock out!

Fanny, Litteraturkvalster

 

Språket är bokens styrka ... Personporträttet av Linnéa känns äkta och varmt. Vi ses i mörkret är en värdig efterföljare till Dagboksanteckningar från ett källarhål.

Anna Wilner, BTJ

 

Vi ses i mörkret fanns med på Dagens nyheters lista över 2016 års bästa barn- och ungdomsböcker.