David Wiberg Industries

David Wiberg är verksam inom scen- och bildkonst, arkitektur och illustration. David Wiberg är utbildad vid Chelsea College of Art and Design i London, Lunds tekniska högskola och Escuela Técnica Superior de Madrid.

Det gulliga pojkslemmot

Det gulliga pojkslemmot, som regisserades av Paula Stenström Öhman och är ett samarbete med scenkonstkolloektivet LUMOR, hade urpremiär på Teater Brunnsgatan Fyra 2014 och spelades på Unga Dramaten 2015. Året därefter gav Atlas förlag ut texten i bokform och 2018 framförde jag ett bearbetat stycke ur föreställningen under Bergmanveckan på Fårö. Våren 2020 gjorde jag en filmversion av föreställningen i samarbete med LUMOR.

 

Efter att ha gått till grunden med min inre tonårstjej Linnea i föreställningarna Svart tulpan och Dagboksanteckningar från ett källarhål, ville jag göra upp med min inre gubbe. I Det gulliga pojkslemmot möter vi den bedagade Malmöförfattaren Manne Törnlund, vedergällaren Niels och även Linnea, som nu blivit 21 år, flyttat till Malmö och börjat göra serier. En humoristisk och poetisk föreställning om havererad manlighet, självbilder i upplösning och längtan efter att vara en tydlig person.

 

I monologernas land tillhör David Wiberg mästarna //

David Wibergs förmåga att placera betydelser i mimikens skiftningar är lika skicklig som berörande. Med repliker som först liknar förslag men sedan förvandlas till en snärt övermannar Linnea sin publik.

/Sydsvenska Dagbladet

 

David Wiberg har hittat en spelstil där Linneas verbala förkortningar, missförstånd och egensinnighet paras med ett subtilt gestaltat utanförskap. Han spelar sin Linnea med en fin skörhet och försiktiga utbrott. Genialt.

Svenska Dagbladet

 

I David Wibergs hysteriskt roliga monolog "Det gulliga pojkslemmot" får Kulturmannen slutligen sin dödskyss.

/Expressen

 

Fanimej det bästa jag sett på en scen på länge.

/Mats Strandberg, Litteraturmagazinet

 

...en tänkvärd och synnerligen välspelad föreställning. Med skrattets hjälp och med åskådaren som gisslan målar David Wiberg sina karaktärer mot avgrunden.

/Nummer

 

Text och medverkan: David Wiberg

Regi och textbearbetning: Paula Stenström Öhman

Musik och ljuddesign: Stefan Johansson 

Kostym och mask: Erika Magnusson 

Ljusdesign: Markus Granqvist 

Grafisk form: Erica Jacobson 

Producent: Sara Fors